Kuntavaalit 2025 – Mitä haluan edistää?

Kuntavaalitavoitteeni lyhyesti

1. Ympäristön ehdoilla rakentaminen

> Säästetään luontokohteet ja lisätään vihreää.
> Varaudutaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.
> Enemmän korjausrakentamista, vähemmän uudisrakentamista.

2. Sujuva ja päästötön liikkuminen

> Edullinen ja toimiva julkinen liikenne.
> Hyvät pyörä- ja kävelytiet ympäri vuoden.
> Selvät rajat skuuteille.

3. Yhteisöllinen kaupunkikulttuuri

> Kirjavaa kulttuuritoimintaa.
> Enemmän tiloja, joissa ei tarvitse kuluttaa.
> Tiloja yhdistyksille ja pienyrittäjille.

Kuntavaalitavoitteeni pidemmin

Lupaan rakentaa Helsingistä kestävää ja inhimillistä kaupunkia, jossa jokaisella on mahdollisuus elää hyvää elämää maapallon kantokyvyn rajoissa. Siihen tarvitaan saavutettavat julkiset palvelut – päiväkodit, koulut, sote-palvelut, uimahallit ja kirjastot – ja koti ihan jokaiselle kaupunkilaiselle.

1. Ympäristön ehdoilla rakentaminen

Helsingissä pitää säilyttää ja lisätä vehreää luontoa – ja lakata rakentamasta rakkaiden luontokohteiden päälle! Vehreä kaupunki parantaa kaupunkilaisten hyvinvointia ja luonnon monimuotoisuutta. Kaikessa kaupunkisuunnittelussa pitää muistaa, että kerran hävitettyä luontoa ei saa takaisin.

Helsingissä ilmastonmuutos vaikuttaa jokaiseen päätökseen. Meidän on vähennettävä päästöjä, mutta myös rakennettava kaupunkia sään ääri-ilmiöt ja kesän yleistyvät lämpöaallot huomioiden. Helsingin on jatkettava määrätietoisesti fossiilienergiasta irtautumista. Tämä on järkevää paitsi taloudellisesti ja ekologisesti, myös turvallisuusnäkökulmasta.

Korjausrakentamista kaupungissa pitää lisätä, sen sijaan että puretaan vanhaa ja rakennetaan uutta. Kaupungissa jokaisella pitää olla koti, mikä tarkoittaa kohtuuhintaista asumista kaikkiin elämänvaiheisiin. 

2. Sujuva ja päästötön liikkuminen

Kaupungissa pitää olla pääsääntöisesti järkevämpää, nopeampaa ja edullisempaa matkustaa julkisella liikenteellä kuin yksityisautolla. Lippujen tai sakkojen hintoja ei pidä nostaa, vaan pikemminkin laskea, jotta kaikilla on julkisilla liikkumiseen varaa. Jotta hinnat voidaan pitää kohtuullisina, ei julkisen liikenteen infraa pidä rahoittaa käyttömenoista, vaan kaupungin investointibudjetista (niin kuin rahoitetaan autotunnelitkin). Tärkein tapa vähentää kaupungin päästöjä on tarjota houkuttelevampi vaihtoehto yksityisautoilulle.

Helsingin pitää jatkaa pyöräreittien kehittämistä ja parantaa määrätietoisesti pyörä- ja kävelyteiden kunnossapitoa talvella. Skuuttifirmojen toimintaa pitää rajoittaa, sillä niiden käyttö on tutkitusti pois julkisen liikenteen käytöstä (= lipputuloista), ne aiheuttavat paljon tapaturmia ja siksi lisäävät myös terveysmenoja.

3. Yhteisöllinen kaupunkikulttuuri 

Helsingissä on hyvä elää, koska meillä on kirjavaa kaupunkikulttuuria. Kulttuuri tarvitsee tapahtuakseen tiloja. Kaupungin pitää panostaa yhteisöllisyyteen ja kaupunkilaisten hyvinvointiin satsaamalla julkisten tilojen saavutettavuuteen. Meillä pitää olla paikkoja, joissa viettää aikaa toistemme kanssa ja nauttia elämästä ilman kuluttamista. “Ylimääräisistä” tiloista luopumisen sijaan kaupungin pitää ohjata tiloja kulttuuritoimijoiden ja muiden yhteisöjen käyttöön. 

Kohtuuhintaisia tiloja tarvitaan myös ja pienyrittäjille. Kaupunki kaipaa vähemmän monikansallisia jättiyrityksiä ja enemmän monimuotoisia, paikallisia ja luovia yrityksiä. Koska kestävässä kaupungissa emme osta ja heitä pois vaan korjaamme ja uudelleenkäytämme, tarvitsemme esimerkiksi lisää korjauspalveluita.

Lue lisää

Lisää ajatuksiani Helsingin ja maailman kehittämisestä voit lukea Kirjoituksia-sivulta:

> Rajallisella pallolla ei voi olla rajatonta kasvua
> Talous tarvitsee feminismiä
> Kesä 2055 – Minun tulevaisuuteni
> Pari sanaa taloudesta

Ajatuksiani muissa medioissa

> Vihreän siirtymän hinta: kaivannaisteollisuuden kestävyyshaasteet ja globaali vastuu. Tuni Alusta 8.5.2024. https://www.tuni.fi/alustalehti/2024/05/08/vihrean-siirtyman-hinta-kaivannaisteollisuuden-kestavyyshaasteet-ja-globaali-vastuu/

> Kestävyyssiirtymä vaatii vaihtoehtoisia talousmalleja. Labore Talous ja yhteiskunta 13.10.2023. https://labore.fi/t&y/kestavyyssiirtyma-vaatii-vaihtoehtoisia-talousmalleja

> Tekniska lösningar räcker inte: “För att lösa klimatkrisen måste vi konsumera mindre”. Svenska Yle 27.4.2023. https://yle.fi/a/7-10033230

> Kasvun tuolla puolen. ORSI Blogi, 05/2023. https://www.ecowelfare.fi/2023/05/29/kasvun-tuolle-puolen

> Talouskasvun kritiikki ei ole pelottelua tai demonisointia”. Helsingin Sanomat. 04/2023. https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009525093.html

Haluatko tietää kantani johonkin tiettyyn politiikan kysymykseen?

Ota yhteyttä ja kysy lisää!
Sähköposti: riina.bhatia @ gmail.com
Instagram: @riinab